Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 11., csütörtök

Húzózár bevarrása szétnyitható szabásvonalba

Szétnyitható szabásvonalba szétnyitható cipzárat vásárolunk és varrunk. Ezt a bevarrást készíthetjük kilátszó fogazattal, vagy takart fogazattal.A kilátszó fogazattal bevarrt cipzár, díszítésként is szolgálhat ruhadarabunk elkészítésénél.
Kilátszó fogazattal:
Ahova a cipzárat varrnánk, ott egy varrásszélességgel megnöveljük a kiszabandó részt.Pl. Az elejealátét szabásmintája az eleje hosszával megegyezik, szélessége 5-6 cm. Az eleje alkatrészein kívül szükségünk van 2 db elejealátétre is.
Takart fogazattal:
Ennél a megoldásnál az elejealátét helyett selyembélést alkalmaztunk. A szoknya elejeközepét legalább 2 cm-es varrásszélességgel megnöveljük. Elkészítjük a szoknya elejebélésének szabásmintáját is, amelyet az eleje-középvonalnál nem kell varrásszélességgel növelni.
Fontos minőségi követelmények:
-egyenletesség,
-szimmetria,
-takarás: a fogazat nem látszódhat a színoldal felől,
-azonos hosszúság: az aljvonal és a derékvonal a jobb és a bal elejénél egy vonalat alkosson.
Szegett nyílásba helyezett húzózár bevarrása

 

A húzózárat bevágott nyílásba varrjuk be. Ilyen esetben a nyílást el kell dolgozni, ki kell gépelni. Ehhez alátétanyagra van szükségünk, amelyet rendszerint az alapanyagból szabunk. Az alátétanyag formája téglalap alakú, mérete a húzózár hosszánál kb. 8 cm-rel nagyobb, szélessége kb. 10 cm.

2 megjegyzés:

  1. Nocsak, most bukkantam Rád.
    Nem csak a célunk azonos, a varrás népszerűsítése, hanem a kiválasztott profilunk is. :-)
    Szeretettel üdvözöllek!

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretettel Üdvözöllek és remélem, sok hasznosat megosztunk majd az olvasókkal. Írj bele te is nyugodtan, közzé teszem. Üdv.Ági

    VálaszTörlés